18 Aralık 2009 Cuma

Tahkim Kurulu Kerem Gönlüm Kararını Açıkladı

Kerem-Gonlum-Doping
1 yıllık hak mahrumiyeti cezası 1 yıl müsabakalardan mene çevrilmiş. Efes Pilsen'in 30.000 TL'lik cezası ise kalkmış. Şimdi bundan birşey anlayan oldu mu, yani ne değişti?

TBF Sitesi'ndeki haber metni:

Tahkim Kurulu, Efes Pilsenli basketbolcunun vücudunda belirlenen yasaklı madde nedeniyle aldığı "1 yıl hak mahrumiyeti cezası"na, Efes Pilsen Spor Kulübü'nün 30.000 TL para cezasına yaptığı itirazları görüşüp karara bağladı.

Tahkim Kurulu, doping kontrolü sırasında alınan örneklerinde yasaklanmış maddeler sınıfındaki “cathine” maddesi bulunduğu için “1 yıl hak mahrumiyeti” cezası alan Efes Pilsenli basketbolcu Kerem Gönlüm’ün cezasını “1 yıl müsabakalardan men” olarak karara bağladı. Tahkim Kurulu, Efes Pilsen’in 30.000 TL para cezasını ise kaldırdı.

Kerem Gönlüm, 14.06.2009 tarihinde oynanan Efes Pilsen-Fenerbahçe Ülker Beko Basketbol Ligi Final Serisi maçı sonrasında yapılan doping kontrolünde bünyesinde yasaklı maddeler listesinde bulunanan “Cathine” maddesinin eşik değeri olan 5 mg’ın üzerinde 10.7 mg olarak bulunduğunun belirlenmesi üzerine 26.10.2009’da TBF Disiplin Kurulu tarafından “Bir yıl hak mahrumiyeti” ve 10.000 TL para cezası ile cezalandırılmıştı. TBF Disiplin Kurulu, Kerem Gönlüm'ün FIBA Dopingle Mücadeleye Dair Kuralları uyarınca ceza süresesinin son 3 ayına kadar kulüp aktivitelerine katılmamasına ve mali ödemelerin ve yardımlarının durdurulmasına, lig şampiyonluğu sonunda aldığı ödül ve madalyalarının TBF’ye iadesine karar vermişti.

TBF Disiplin Kurulu, doping olayı ile ilgili olarak yeterli önlemleri alma konusunda “ihmali” bulundugu ve bu ihmalin sonucu şampiyonluğu etkileyen müsabakalarda tartışmalara yol açtığı, bir kısım sporcuların da şaibe altında kaldığı ve Türk basketboluna dolaylı da olsa zarar verdiği kanaatine varılarak Efes Pilsen Spor Kulübü’ne de 30.000 TL para cezası verilmişti.

Kerem Gönlüm, “karar gerekçesinde çelişkiye düşülerek üst sınırdan ceza tayin edildiği”, “müsabakalardan men yerine hak mahrumiyeti cezası tayin edildiği”, “yargılanma ve savunma hakkının kısıtlandığı, makül sürenin aşıldığı” gerekçeleri ile karara itiraz etti.

Efes Pilsen ise karara itiraz başvurusunda; “Kulübe Disiplin Kurulu’na sevk edilmeden ve savunma alınmadan ceza verilmesinin hukuka aykırı olduğu”, “Verilen ceza ihmale dayandırıldığı halde, ihmalin ne olduğunun açıklanmadığı”, “en üst sınırdan ceza verilmesinin mevzuata ve disiplin hukuku ilkelerine aykırı olduğu”, “baskı altında karar verildiği”, “doping suçu sayılamayacak ikinci oyuncularının durumunun da suç gibi değerlendirilerek ceza tayininde nazara alınmasının mevzuata aykırı olduğu” ve “yargılamanın makul sürede yapalmadığı”nı belirtti.

Tahkim Kurulu ile TBF Disiplin Kurulu’nun kararlarına yapılan itirazları değerlendirerek, Kerem Gönlüm ve Efes Pilsen Spor Kulübü hakkında şu kararları verdi:

Kerem Gönlüm hakkında:

Yerinde görülmeyen itirazların Tahkim Kurulu Yönetmeliği’nin 13. Maddesi uyarınca “reddine”, ancak sporcu hakkında FIBA Dopingle Mücadeleye Dair Kuralların 10.10.1. Türkiye Basketbol Federasyonu Disiplin Yönergesi’nin 32.1 ve 11.2 maddeleri uyarınca (seçilmezlik) “müsabakadan men” cezası yerine hak mahrumiyeti cezası tayin edildiği anlaşıldığından, “Bir yıl hak mahrumiyeti cezası”nın “Bir yıl müsabakalardan men cezası” olarak düzeltilmesine, karardaki sporcu ile ilgili diğer yaptırımların aynen bırakılmasına, infazın buna göre yerine getirilmesine,

Efes Pilsen Kulübü hakkında:

İtirazın Tahkim Kurulu Yönetmeliği’nin 13. Maddesi uyarınca kabulü ile Efes Pilsen Spor Kulübü hakkında Disiplin Yönergesinin 32. Maddesi ve Basketbol Federasyonu Dopingle mücadele Yönergesi eki Cezai Yaptırımlar 4. Maddesi gereğince tayin olunan 30.000 TL para cezasının kaldırılmasına, Tahkim Kurulu Yönetmeliği’nin 17. Maddesi uyarınca sporcu Kerem Gönlüm’ün başvuru ücretinin Genel Müdürlük bütçesine irat kaydına, Efes Pilsen Spor Kulübü’nün başvuru ücretinin iadesine karar verildi.

Hiç yorum yok: