6 Temmuz 2009 Pazartesi

TBL Resmi Sitesinden Igor Rakocevic Değerlendirmesi

2009-10 Beko Basketbol sezonundan itibaren Avrupa’nin en önemli skorerlerinden biri, belki de birincisi artik Efes Pilsen için ter dökecek: Igor Rakocevic.

Efes Pilsen’i tercih etmesinde Türkiye’nin ailesine daha yakin olmasi ve yeni bir heyecan aramasi üzerinde duran Rakocevic, Efes Pilsen’i bambaska bir takim haline getirebilir.

KIZILYILDIZ’DA DOGDU

Basketbola profesyonel olarak 1995 yilinda Yugoslavya’nin efsanevi takimlarindan Crvena Zvezda(Kizilyildiz) takiminda baslayan Rakocevic’in çocuklugu bir hayli sikintili geçmistir. Klasik bir basariyla düzelen hayatlara örnektir Igor’un küçüklügü.

Basketbolu çocuklugunun ve gençliginin bir çikis noktasi haline getirmeye basaran Rakocevic 1995’te, 17 yasinda ilk maçina çiktigi Crvena Zvezda takiminin en genç forma giyen oyuncusu olma özelligini ele geçirir. 5 sezon boyunca Kizilyildiz takiminda kalip 1998 yilinda Yugoslavya sampiyonlugunu kazanan genç oyuncu, 2000 yilinda kariyerinin en parlak dönemine girer. 1998’deki sampiyonluktan sonra iki sene üst üste sampiyon olan Buducnost tarafindan 2000 yilinda transfer edilir ve bu takimdaki ilk sezonunda da sampiyonluk kazanir. Iki sezon da Buducnost formasi giyen Igor Rakocevic, en büyük ulusal basarilarini da bu dönemde kazanir. 2001 yilinda Türkiye’de gerçeklestirilen Avrupa Sampiyonasi’nda finalde Türkiye’yi yenerek kupayi kazanan Yugoslav takiminin bir parçasi olan Rakocevic, Avrupa Sampiyonlugu’ndan sadece 1 yil sonra, 2002 yilinda Indianapolis’te oynanan Dünya Sampiyonasi’nda da altin madalya kazanir. Sadece 24 yasinda olan bir oyuncunun kazandigi bu büyük basarilar ve gösterdigi etkili performanslar Amerika’daki Dünya Sampiyonlugu’yla birlesince NBA kapilari da genç Igor için sonuna kadar açilacaktir.

KEYIFSIZ BIR NBA SERÜVENI

2000 yilindaki NBA draft’inde Minnesota Timberwolves tarafindan 2. tur 51. sirada seçilen genç guard, 2002 yilinda Minnesota formasi giymeye baslar. Ne yazik ki Avrupa’da yildiz olan birçok oyuncunun yasadiklarini yasayacaktir Rakocevic de. 42 maçta yaklasik 6 dakika ortalamayla sahada kalabilen Yugoslav NBA’de tutunmasinin zor oldugunu fark eder ve en büyük hayallerinden birinden fazla inatçi olmadan vazgeçer.

Bundan sonrasi hedef ve vizyon olarak biraz daha gelismis bir kariyer olarak devam edecektir. NBA basarisizligi sonrasinda ülkesine, efsanelestigi Crvena Zvezda formasina geri dönen Rakocevic, Yugoslavya’da bir sezon geçirdikten sonra Ispanya’ya Pamesa Valencia’ya transfer olur. Buducnost’taki son sezonuyla birlikte öldürücü bir skorer haline gelen oyuncu, Valencia formasiyla istatiktiksel bazda en verimli sezonlarindan biri geçirir. Maç basina 21.0 sayi atip, 3.3 asist yapan Igor Rakocevic’in 3 sayilik atislarda tutturdugu %46.6’lik isabet orani onu ligin en degerli hücum güçlerinden biri haline getirmistir. Pamesa Valencia’daki sezonundan sonra dikkatleri iyice çeken Yugoslav oyuncu, Real Madrid tarafindan transfer edilir.

ADIM ADIM ZIRVEYE

Burada da oldukça basarili geçen bir sezondan sonra Avrupa’nin zirvesine çikis TAU Ceramica formasiyla gelecektir. 2006/2007 sezonunda TAU formasiyla çiktigi ilk sezonda müthis bir basari gösteren Igor Rakocevic, Euroleague’de sayi kralligini kazanir. Bunu %51.5 iki sayilik, %47.5 üç sayilik isabet oranlariyla yapmasi ise kendisinin sadece büyük bir skorer degil, müthis bir verimlilik ustasi oldugunu da göstermektedir.

2007/2008 sezonunda TAU için ülkesinde 15.2 sayi ortalamasiyla oynayan Rakocevic, kazanilacak lig sampiyonlugunun da en büyük mimarlarindan biri olacaktir.

Geride biraktigimiz 2008/2009 sezonunda ise yine oldukça basarili bir sene geçirdi Sirp oyuncu. ACB Ligi’nde sonuna kadar gidip Barcelona’yla final oynayan fakat kaybeden TAU Ceramica, Euroleague’de de iyi bir sezon geçirdi. Igor Rakocevic ise 2 yil önce oldugu gibi bu sezon da Euroleague’in sayi krali olarak kariyerinin ikinci döneminde yükseldigi Avrupa’nin en önemli skorerleri tayfasinda adini en tepeye çikardi.

EFES’TEN BÜYÜK HAMLE

Böyle bir zamanda gelen Efes Pilsen hamlesi kuskusuz ilgi çekici. Avrupa’da da oldukça ses getiren bu transfer tam bir kulüp basarisi. Igor Rakocevic, kariyerinin büyük bir bölümünü oyun kurucu olarak oynasa da oyuncu özellikleri itibariyla aslinda 2 numaraya da oldukça yakin olan tam bir “combo guard”. Kerem Tunçeri ve Ender Arslan gibi 2 önemli Türk guard’in üstüne gelmesi bu baglamda garip görünebilir fakat Rakocevic’in Efes Pilsen’de 2 numaradan da
önemli süreler çalacagini kestirmek zor degil. Özellikle Kerem Tunçeri’yle beraber sahada kaldigi sürelerde çift guard’li bir yapiya bürünülmesi takimin
sahadaki zeka kat sayisinin oldukça artacagini gösteriyor. Igor Rakocevic oldukça güçlü, Yugoslav olmasi dolayisiyla fundamental’in tamamini özümsemis,
ayaklari inanilmaz çabuk olan büyük bir sutör, çok önemli bir skorer. Skora fazla yönelmesi asist sayilarinin bir point guard için düsük görünmesine neden
oluyor ama verimli skorerligi bu dezavantaji nötrleyen bir durum. Kerem Tunçeri gibi ligin en önemli asistçilerinden birisinin Efes Pilsen kadrosunda yer
almasi da Rakocevic’e denge olmasi yönünden oldukça kritik görünüyor. Bu iki oyuncunun beraber oynadigi dönemlerde pota alti oyuncularinin, ve de 3
numaralarin sahada büyük keyif alacagini, Efes Pilsen’in hücum sisteminin boyut degistirecegini rahatlikla söyleyebiliriz.

DENGELER DEGISECEK

Petar Naumoski’den beri bir point guard takimi olma özelligini çok uzun süreler için birakan Efes Pilsen bu özelligine Igor Rakocevic’le geri dönecek gibi duruyor. Avrupa’nin en önemli oyuncularindan biri, zirve dönemlerinde Beko Basketbol Ligi’ne geliyor. Son 2 yilda ACB’den sonra en kaliteli Avrupa Ligi olarak gösterilen BBL’nin, ACB’den yaptigi bu önemli ve büyük transfer liglerin güç dengelerini de büyük ölçüde degistiren girisimlerden biri olacak. Son sampiyon, çesitli dedikodularin arasindan Igor Rakocevic cevabiyla çikarak rakiplerine büyük bir gözdagi veriyor. Seneye ligde ve Euroleague’de, Efes Pilsen için her sey çok daha güzel olacak. Zira Igor Rakocevic sadece ismiyle bu garantiyi veren oyunculardan.

Yazi:Emre Özcan
E-mail: emreozcan@gmail.com

Yazinin sayfasina ulasmak için tıklayabilirsiniz.

Hiç yorum yok: