6 Ekim 2009 Salı

Bora Hun Paçun ile Minik Bir Söyleşi

bora-hun-pacun
Minik bir söyleşi de ben yapayım istedim. Öncelikli olarak iki kişi ile görüşmek istedim, birine ulaşabildim diğerine ulaşamadım. Bu kişiler Bora Hun Paçun ve Barış Hersek'ti. Ben onlardan çok şeyler bekledim ve maalesef sistem onları da öğüttü. Şimdi yeni takımlarında her ikisi de umarım başarılı olurlar ve ileride onlarla tekrar yolumuz kesişir. Buyrun sorular ve cevaplar:

- Daçka'da oynayacaksın bu sene, bu takımdaki ve bundan sonraki hedeflerin neler?
Evet, bu sene de Daçka'da oynayacağım. Bu sene buradaki ilk hedefimiz takım olarak geçen seneki gibi play off'a kalmak. Bundan sonraki kişisel hedeflerim kendimi iyice kanıtladıktan sonra Avrupa veya NBA'de oynamak.

- Kısa sürede olsa bir Avrupa tecrüben var, özellikle ekol olarak iyi bir ligde oynadın? Oradaki tecrübelerin neler, sence oradaki basketbolcu yetiştirme sistemi neden Türkiye'ye uygulanamıyor?

Aslında sana şöyle söyleyebilirim orada da bizden farklı değil oyuncu yetiştirmeleri sadece orada yetişen oyuncular A takım seviyelerine geldiği zaman oynatılıyorlar. Bu da onların kendilerine olan güvenlerinin eksilmemesini sağlıyor. Lig olarak kuvvetli ve sert bir lig. Sonuçta Yugoslav ekolü olan bir yer fakat bizim ligimizin daha kaliteli olduğunu söylebilirim.

- Altyapılarda yıldız olan oyuncular A takıma çıkınca genelde kayboluyorlar, bu bocalamanın sebebi sadece süre alamamak mı yoksa başka faktörler de var mı? Örneğin altyapıda yıldız olduğu için bütün planların üzerine kurulması ama A takımda bunun olmaması gibi.

Alt yapıdan A takıma çıkan oyuncular kesinlikle süre almadıkları için bocalıyorlar bunun herhangi başka bir faktörü yok.

-Türk oyuncularında şutu iyi bile olsa benim gördüğüm bir güvensizlik mevcut, sadece savunma yapıp şutu son tercih olarak zorluyorlar ve güvensiz oluncada yüzde düşük oluyor. Bu tespite katılır mısın, katılıyorsan sence sebepleri neler, katılmıyorsan bu konudaki fikrin nedir?

Bu tespit aslında doğru ama biraz yanlışın var. Türkiye'de coachlar maçların savunma ile kazanıldığını çok iyi bilir o yüzden de savunmaya ağırlık verirler. Ama bazen oyuncular bu işi biraz abartıp kesinlikle şut atmaz sadece savunmaya odaklanır. İşte bu yüzden bazen iyi şutu olanlar istedikleri ve onlardan beklenen şekilde şut atamayabilir.

- Sence Türkiye'de altyapılar yeterli mi? Eskiden uzun sorunu çekerken şu anda şutör ve guard sorunumuz var gibi görünüyor Milli Takım'ın geleceğinde. Sence bunun sebepleri nedir?
Bence Türkiye'de altyapı yeterli yani çok kaliteli oyuncular mevcut. Onların sadece A takım seviyesine çıktıkları zaman süre almaları lazım. Milli takımnın şu anda herhangi bir sıkıntısı yok oyuncu açısından. Alttan gelen oyuncularla çok daha iyi bir takım olacağız.

- Genç bir yetenek olmana rağmen Efes Pilsen'de fazla süre alamadın sence bunun sebepleri nelerdir?
Efes Pilsen gibi bir kulüpte süre almak hele ki 18-19 yaşında çok zor. Çünkü sürekli zirveye oynayan bir takım ve her pozisyonda bir yabancı ve bir kaliteli tecrübeli Türk var. Genç oyuncular orada 3.alternatif yani işleri pek kolay olmuyor bu yüzden.

- İleride Efes Pilsen'e dönmek ister misin?
Tabi ki isterim Efes Pilsen benim için çok önemli bir kulüp. İleride şansım olursa tekrar orada oynamak isterim.

Teşekkürler Bora umarım ileride seni oynar şekilde Efes'de görürüz.

Bundan sonraki hedefim ise Mustafa Abi:)

2 yorum:

agopist dedi ki...

Geçen sene Daçka'da çok iyi performans gösterirken Efes'e alınıp önü kesildi. Kaptırıp geliyordu halbuki..

Hakan dedi ki...

Valla ben hala ümitliyim gelmesi konusunda.